mandag 26. oktober 2009
klassequiz 8-)
søndag 18. oktober 2009
Det morsomste innlegget hittil?
Den første personen på listen min er John Locke, som var en engelsk filosof og lege som levde siste halvdel av 1600-tallet. Han mente at mennesket blir formet gjennom erfaringer og miljø. Han hevdet også at staten bare var godkjent hvis den godtar folkets samtykke til å bli styrt. Hvis staten ikke lever opp til dette, mente han at folket hadde rett til opprør.
Jean-Jacques Rousseau ble den viktigste 1700-tallstenkeren når det kom til folkestyre og folkesuverenitet. Rousseau mente at mennesket er født fritt, og at det er naturstridig å følge andres vilje uten å samtykke med det selv. Han ville bevare menneskets naturlige frihet i det moderne samfunnet ved å utnytte samfunnets ressurser.

Denis Diderot, en annen viktig person fra 1700-tallet, var den hovedansvarlige for opplysningstidens viktigste symbol, Encyclopedia. Dette var en visjon om å samle all verdens kunnskap, samtidig som å spre opplysningstidens ideer og fjerne overtro, mellom to permer.
Ludvig Holberg var en opplysningsmann som påvirket mange i den dansk-norkse litteraturen på 1700-tallet. Gjennom litteraturen sin gjorde han et opprør mot menneskelig overtro og dårskap, han diskuterte aktuelle emner i samtiden og håpet på å oppdra folk til et mer fornuftig liv.
Første halvdel av 1800-tallet satte Henrik Wergerland igang framskrittet på dagsordnenen i Norge på alvor. Han mente at folket måtte oppdras til et liv i frihet, men mente at framskrittet tok for lang tid, mest pga. at prestene ikke hadde gjort jobben sin. Han ville fjerne gammel overtro fra kristendommen.

Nå har jeg nevnt noen personer, og hva de har gjort for å bidra til det moderne prosjektet. Alle personenes ideer har noe å gjøre med enten frihet, fornuft eller framskritt. Noen av dem har til og med hatt ideer som har dekket alle tre nøkkelordene. Dette er som sagt ting som har påvirket samfunnsutviklingen i Vesten.
Kilder:
- A. Jomisko m.fl.: Spenn norsk for studieførbuande utdanningsprogram VG3, Cappelen, 2008
- S. Hansen m.fl.: Mennesker i tid 2 verden og Norge etter 1750, Cappelen, 2008
Wikipedia:
- http:/no.wikipedia.org/wiki/John_Locke (18.10.09)
- http:/no.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau (18.10.09)
- http:/no.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin (18.10.09)
Bilder:
- http:/timnovate.files.wordpress.com/2009/06/Charles_darwin_1.jpg
- htto:/ebooks.adelaide.edu.au/v/voltaire/voltaire.jgp
søndag 4. oktober 2009
Post-it!
En annen ting jeg oppdaget da jeg "leste" gjennom disse bøkene for andre gang, er at jeg tror jeg har undervurdert Salander. Hun er rett og slett for komplisert til å kunne analysere henne på bare tre sider. Jeg har store problemer med bare å korte ned livshistorien hennes. Hittil har hele oppgaven min blitt en gjenfortelling av hva Lisbeth Salander gjør i løpet av de tre bøkene, samt noe informasjon om fortiden hennes.
Jeg vil si at oppgaven har gått litt i stå etter dette, men satser på at jeg finner en løsning for hvordan jeg kommer meg videre. Etterhvert som innleveringsdatoen nærmer seg, merker jeg at presset med å komme meg videre med oppgaven øker. Jeg vet hvertfall at jeg må endre, og kanskje også legge til, noen avsnitt for å kunne få oppgaven min til å svare på riktig problemstilling. For øyeblikket gjør den ikke helt det.