mandag 31. mars 2008

Journalistene tøyles inn

I fjor ble det skrevet et hemmelig kinesisk dokument som viser hvordan pr-kampen under OL skal vinnes. Det var den franske organisasjonen RSF (reportere uten grenser) som fikk tilgang til dette. I dokumentet står det at myndighetene vil være åpne for utenlandske journalister både før og under OL, men de vil også kontrollere hvilken informasjon som skal gjøres tilgjengelig. Lokale myndigheter blir gitt instrukser om å påvirke og håndtere meninger i landet.


Dette viser jo ganske klart at de kinesiske myndighetene vil bestemme over media og at de vil sensurere nyheter under OL. De har et sterkt ønske om å påvirke hva journalistene skriver om. Vincent Brossel, asiadirektør i RSF, har uttalt seg om dette i en artikkel i aftenposten:


-Vi ser at Kina går lenger enn de fleste andre land i å undertrykke informasjon. De ønsker å manipulere nyhetene. Dokumentet viser at de ønsker å gjøre myndighetene mer tilgjengelige - ikke fordi de ønsker bedre flyt av informasjon, men fordi de ønsker å kontrollere hva journalistene skriver. Journalistene blir sett på som et problem som må håndteres, og det er vi sterkt imot.


Dette er jeg helt enig i. Journalistene sin jobb er å skrive om nyheter, altså ting som skjer, i verden. Å skjule nyheter bare for å stille seg selv i et bedre lys blir bare for dumt. Aviser sin jobb er å informere verden om ting som skjer, og om denne friheten blir tatt fra dem, så blir det jo ikke noe poeng om å informere oss lenger. Greit, vi blir informert om de gode nyhetene og alt er bare fryd og gammen. Men hva med de nyhetene som blir skjult for oss? Vi kommer til å leve i den tro om at verden er blitt et bedre sted, mens vi egentlig lever i en drømmeverden i et spindelvev av løgner. Derfor er det viktig å la journalistene gjøre jobben sin. Selv om det de skriver kan være negativt om myndighetene eller landet, så kan det også slå seg ut positivt ved at myndighetene tar til seg det som blir skrevet og gjøre noe med det.


Nestleder Kjetil Haanes i Norsk journalistlag uttaler seg også med svak skepsis til aftenposten:


-Bejing-OL er et historisk eksperiment. Det er nå opp til kinesiske myndigheter og IOC i fellesskap å bevise at dette ikke også viser seg å bli et historisk feilgrep.

Ingen kommentarer: