
søndag 20. desember 2009
Todelt tentamen

søndag 6. desember 2009
Visste du at...
- i 1917 ble bokstaven å innført istedenfor aa?
- i 1984 fikk vi skrivemåtene popkorn, spagetti, blits, brife, kollasj, getto, sjanger og kløtsj både i bokmål og nynorsk?
- i 1981 ble endinga -en tillatt i alle hunkjønnsord på bokmål: boka/boken, sola/solen (før bare boka, sola)?
- det gammelnorske språket så og si bukket under for svartedauden (1349), sammen med de skriftdyktige?
- sidemålsstilen ble innført i gymnaset i 1907?
- i 1970 vedtok Stortinget at minst 25% av sendingene i NRK skulle være på nynorsk?

søndag 22. november 2009
Deutschland über alles!


søndag 1. november 2009
Problem under debatt

mandag 26. oktober 2009
klassequiz 8-)
søndag 18. oktober 2009
Det morsomste innlegget hittil?
Den første personen på listen min er John Locke, som var en engelsk filosof og lege som levde siste halvdel av 1600-tallet. Han mente at mennesket blir formet gjennom erfaringer og miljø. Han hevdet også at staten bare var godkjent hvis den godtar folkets samtykke til å bli styrt. Hvis staten ikke lever opp til dette, mente han at folket hadde rett til opprør.
Jean-Jacques Rousseau ble den viktigste 1700-tallstenkeren når det kom til folkestyre og folkesuverenitet. Rousseau mente at mennesket er født fritt, og at det er naturstridig å følge andres vilje uten å samtykke med det selv. Han ville bevare menneskets naturlige frihet i det moderne samfunnet ved å utnytte samfunnets ressurser.

Denis Diderot, en annen viktig person fra 1700-tallet, var den hovedansvarlige for opplysningstidens viktigste symbol, Encyclopedia. Dette var en visjon om å samle all verdens kunnskap, samtidig som å spre opplysningstidens ideer og fjerne overtro, mellom to permer.
Ludvig Holberg var en opplysningsmann som påvirket mange i den dansk-norkse litteraturen på 1700-tallet. Gjennom litteraturen sin gjorde han et opprør mot menneskelig overtro og dårskap, han diskuterte aktuelle emner i samtiden og håpet på å oppdra folk til et mer fornuftig liv.
Første halvdel av 1800-tallet satte Henrik Wergerland igang framskrittet på dagsordnenen i Norge på alvor. Han mente at folket måtte oppdras til et liv i frihet, men mente at framskrittet tok for lang tid, mest pga. at prestene ikke hadde gjort jobben sin. Han ville fjerne gammel overtro fra kristendommen.

Nå har jeg nevnt noen personer, og hva de har gjort for å bidra til det moderne prosjektet. Alle personenes ideer har noe å gjøre med enten frihet, fornuft eller framskritt. Noen av dem har til og med hatt ideer som har dekket alle tre nøkkelordene. Dette er som sagt ting som har påvirket samfunnsutviklingen i Vesten.
Kilder:
- A. Jomisko m.fl.: Spenn norsk for studieførbuande utdanningsprogram VG3, Cappelen, 2008
- S. Hansen m.fl.: Mennesker i tid 2 verden og Norge etter 1750, Cappelen, 2008
Wikipedia:
- http:/no.wikipedia.org/wiki/John_Locke (18.10.09)
- http:/no.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau (18.10.09)
- http:/no.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin (18.10.09)
Bilder:
- http:/timnovate.files.wordpress.com/2009/06/Charles_darwin_1.jpg
- htto:/ebooks.adelaide.edu.au/v/voltaire/voltaire.jgp
søndag 4. oktober 2009
Post-it!
En annen ting jeg oppdaget da jeg "leste" gjennom disse bøkene for andre gang, er at jeg tror jeg har undervurdert Salander. Hun er rett og slett for komplisert til å kunne analysere henne på bare tre sider. Jeg har store problemer med bare å korte ned livshistorien hennes. Hittil har hele oppgaven min blitt en gjenfortelling av hva Lisbeth Salander gjør i løpet av de tre bøkene, samt noe informasjon om fortiden hennes.
Jeg vil si at oppgaven har gått litt i stå etter dette, men satser på at jeg finner en løsning for hvordan jeg kommer meg videre. Etterhvert som innleveringsdatoen nærmer seg, merker jeg at presset med å komme meg videre med oppgaven øker. Jeg vet hvertfall at jeg må endre, og kanskje også legge til, noen avsnitt for å kunne få oppgaven min til å svare på riktig problemstilling. For øyeblikket gjør den ikke helt det.
mandag 21. september 2009
En god start?

Noomi Rapace spiller rollen som Lisbeth Salander i "Menn som hater kvinner" og i "Jenta som lekte med ilden".
lørdag 12. september 2009
Jenta ingen forstår



mandag 7. september 2009
Bedre sent enn aldri
Jeg vet egentlig ikke helt hvor viktig det er for meg å kommunisere med andre i klassen via bloggen. Det er vel bare to personer som følger med på bloggen min (som jeg vet om), og for øyeblikket føler jeg at det er et ganske passende publikum. Jeg trodde greia med bloggen var å forbedre seg selv, og ikke underholde alle andre. Det er jo selvsagt et stort pluss hvis andre finner de tingene jeg skriver om som interessante, men jeg tviler på at det er så mange som bryr seg om for eksempel hva jeg mener om blogging. På en annen side avhenger det litt av tema også. Når vi begynner å skrive innlegg om særemnet vårt, ville det vært fint med linker og råd om emnet vi skal skrive om fra medelever. Så konklusjonen blir at jeg har litt delte meninger på det spørsmålet.
Jeg synes bloggingen skal være obligatorisk, slik som den er nå. Frykten for å få en anmerkning er det eneste som faktisk får meg til å sette meg ned foran pcen og skrive et innlegg. Jeg synes også vi burde få karakter på bloggen. Når jeg først bruker så mye tid på å blogge, synes jeg bloggen fortjener å få en vurdering. Karakteren trenger ikke å telle like mye som de andre store oppgavene vi vil få i år, men det ville vært fint med en karakter som kan komme til vår fordel hvis vi ender opp med å vippe i faget.
Selv har jeg enda ikke merket at bloggen har forbedret meg spesielt mye i norsken, men med tanke på at dette bare er mitt tredje innlegg for i år har jeg ikke begynt å hyperventilere helt enda.
onsdag 26. august 2009
Are Kalvø - Noregs 57. mest morosame mann

Eg seier ikkje at førestellinga var dårleg, berre ikkje like morosam som eg trudde ho skulle vere. Anten har eg ein rar form for humor, eller så er ikkje Are Kalvø så fantastisk morosam som alle skal ha det til. Eg vel å tru det er ein blanding av begge delar. Nokre av vitsane hans lo eg høgt av, mens av andre drog eg berre så vidt på smilebandet.
Mannen har vore/er tydelegvis ein forfattar, radiokåsør og stand-up komikar, eller som han sjølv kallar yrket sitt: «tull og tøys». Dette yrket gav han oss ein smakebit av under førestellinga. Meir av innhaldet er det vanskeleg å forklare for dei som ikkje fekk sett ho.
Det at førestellinga berre var «tull og tøys» er heilt sikkert. Are Kalvø fortalte blant anna ein vits om korleis han skriv på nynorsk fordi det får han til å verke smartare, og at han eigentleg kjem frå Tønsberg. Etter å ha hørt mannen prate i ca. 60 min med ein dialekt som minner om alt anna enn korleis dei pratar i Tønsberg, måtte eg sjølvsagt google han for å sjekke om dette stemde. Det gjorde det altså ikkje. Are Kalvø er frå Møre og Romsdal folkens.
Men alt i alt så var det ein morosam førestelling og god bruk av skoletida. Det var flott med eit avbrekk frå historia, som vi elles ikkje har noko pausar i. Denne timen forkorta dagen monaleg, sjølv om dagen er veldig kort frå før av. Med andre ord gjekk skuledagen i dag svært fort, og Are Kalvø var ein av grunnene til det.
mandag 24. august 2009
Friheten måtte en gang ta slutt

Dette er min nye venn Ida Marie